Family Doctor (GP)

Iedereen die zich in Nederland heeft gevestigd, moet bij een huisarts (huisarts) zijn geregistreerd. In het Nederlands: huisarts. Als u zich ziek voelt of een gezondheidsprobleem heeft, moet u naar deze arts gaan. Deze arts zal uw gezondheid verklaren en ook u meer specifieke hulp nodig heeft, zal hij of zij u doorverwijzen naar een specialist.

De huisarts heeft een brede kennis over gezondheid en ziekten. Je kunt hier terecht voor veel verschillende problemen, zoals:

⇒ Vragen over uw gezondheid of de gezondheid van uw familieleden
⇒ Fysieke problemen (wanneer u ziek bent of pijn voelt)
⇒ Geestelijke problemen (wanneer u onaangename gedachten heeft, zich gestrest of depressief voelt)
⇒ Voor vragen over vreemde stoten, allergische reacties, diabetes
⇒ Bloedonderzoek
⇒ Gezondheidscontrole
⇒ Vragen over zorg, ondersteuning en begeleiding (bijvoorbeeld bij chronische ziekten zoals diabetes of astma)
⇒ Vragen over seksuele gezondheid: voor informatie en plaatsing van voorbehoedsmiddelen zoals een spiraaltje of de pil
⇒ Vragen over drugs en alcohol
Wanneer de huisarts u niet kan helpen, stuurt hij of zij u naar iemand anders.
>> Bel voor levensbedreigende situaties altijd 112 <<

Opmerking:
als u zich slecht voelt, is er iets gebeurd en weet u niet of u naar de dokter moet gaan, dan kunt u naar deze website gaan: www.moetiknaardedokter.nl . Hier kunt u een app voor uw telefoon downloaden waar u antwoord krijgt op uw vraag of u naar de dokter moet gaan of niet.

Hoe registreer ik me bij een huisarts ?

Meestal helpt uw ​​VWN-contactpersoon u bij een huisarts. Als u van arts wilt veranderen, kunt u via deze link naar een huisarts in de buurt van uw huis zoeken .

⇒ Vul uw postcode / adres in en u vindt alle huisartsen in uw buurt.
⇒ Bel ze en vraag of ze nieuwe patiënten opnemen.
⇒ Het kan zijn dat de huisarts een afspraak met u wil maken om u te leren kennen. Dan kunt u hem of haar informeren over uw medische geschiedenis.

 Hoe maak ik een afspraak?

⇒ Bel het kantoor of maak online een afspraak
⇒ De assistent vraagt ​​u om een ​​algemene beschrijving van uw klachten
⇒ U krijgt uw afspraak
⇒ Soms kan de assistent u informeren of helpen (bijvoorbeeld een urinetest bij een blaasontsteking ).

Opmerking:
een afspraak met een huisarts duurt 10 minuten. Dit is kort, dus probeer direct en feitelijk te zijn in wat uw problemen zijn en waren. Als u meer tijd nodig hebt om het probleem uit te leggen, vraag dan de doktersassistent om meer tijd bij de huisarts wanneer u de afspraak maakt. Soms is een dubbele afspraak mogelijk.

Zelfmedicatie

Nederlandse artsen schrijven alleen medicijnen voor als het lichaam zichzelf niet kan genezen. Daarom zal uw arts u misschien geen medicijnen voorschrijven, maar zal hij u in plaats daarvan adviseren om te rusten en te wachten tot uw lichaam zichzelf geneest. Sommige basismedicijnen zijn zonder doktersrecept te koop bij de drogist of apotheek. Uw arts kan u hierover adviseren.

Openingstijden & Weekends

Nederlandse huisartsen zijn open tijdens kantoortijden, meestal tussen 8.00 en 17.00 uur. 'S Nachts, tijdens feestdagen en in het weekend is de huisarts gesloten. Als er in deze periode iets gebeurt, is er een centrale artsenpost in Nijmegen. U kunt ze bellen en om een ​​afspraak vragen. Doe dit als je vragen niet kunnen wachten tot de volgende dag of na het weekend.

⇒ Het telefoonnummer is: 0900-8880
⇒ Adres: Weg door Jonkerbos 108, 6532 SZ Nijmegen (aan de linkerkant van het CWZ-ziekenhuis)

In welke taal kan ik met de dokter spreken?

Alle huisartsen kunnen Engels spreken als u daar de voorkeur aan geeft, u kunt natuurlijk altijd Nederlands praten. Als u uw probleem niet in het Engels of Engels kunt melden aan de huisarts, is het raadzaam om uw eigen vertaler mee te nemen. Dit kan een familielid van vriend zijn die Nederlands van Engels spreekt.

Goed om te weten ...

⇒ Huisartsen zijn verplicht om de informatie te geven die je hebt gegeven privé te houden, tenzij je akkoord gaat met het delen van de informatie
⇒ Sommige zorginstellingen hebben lange wachtlijsten, het kan enige tijd duren

Opmerking:
moet altijd van u moeten betalen voor medicijnen van geadviseerde behandelingen. In dit geval zult u niet verrast worden door rekeningen.