Wilt u beter de taal leren dan het basisniveau A2? Bijvoorbeeld omdat het fijn is of omdat u wilt gaan studeren aan een hbo of universiteit? Dan is het goed om door te gaan met taalles tot B1- of B2-taalniveau. Dit niveau is vaak nodig als startbewijs voor een hogere opleiding. Om te bewijzen dat u het niveau heeft, kunt u het staatsexamen NT2 doen. Dit examen kunt u dan gebruiken als vervanging van het taal-inburgeringsexamen.

U kunt voor het staatsexamen NT2 speciale taallessen krijgen. U kunt kiezen uit twee programma’s:

⇒ Staatsexamen B1 (NT2 programma I): taalniveau bedoeld voor mensen die willen werken of studeren op mbo-3 en -4 niveau.
⇒ Staatsexamen B2 (NT2 programma II): taalniveau bedoeld voor mensen die willen werken of studeren op hbo- of universitair niveau.

⇒ Meer informatie over inburgeren en taal

⇒ Meer weten over examens op nt2-niveau?

Let op:

⇒ Meestal moet u een toets maken. De school kijkt dan of het niveau bij u past.
⇒ Ook als u NT2-programma volgt, moet u de cursussen KNM en ONA doen. U kunt hiermee het beste wachten tot in de laatste fase van uw taalonderwijs. Uw DUO-budget blijft dan nog beschikbaar om een hoger taalniveau te proberen te halen.
⇒ Wilt u een opleiding volgen? Informeer dan eerst naar de taaleisen van de opleiding. Dan maakt u een goede keuze voor een passend taalprogramma.

Bent u van plan te gaan studeren? Lees hier meer over de taaleisen en voorbereiding voor studeren in Nederland.