Heeft u een zelfstandige woning? In Nederland bepaalt iedereen zelf via welk bedrijf hij energie- en wifi (en tv)-abonnementen afsluit. Meestal gelden alle abonnementen een jaar. Daarna kunt u overstappen naar een andere aanbieder. De kosten vergelijken is vaak lastig. Vraag om hulp aan Vluchtelingenwerk, STIP of anderen als u niet zeker weet of een aanbod goed is. 

U krijgt bij de eerste aanmelding voor energie, water en wifi vaak hulp van een vrijwilliger van Vluchtelingenwerk. Ook later kunt u nog terecht bij het spreekuur van Vluchtelingenwerk, als u vragen heeft. 

Let op:
Teken nooit voor een nieuw abonnement als u niet zeker weet of u uw oude abonnementen direct kunt stoppen. Het kan zo maar zijn dat u dan twee abonnementen moet betalen, terwijl u er maar een nodig heeft. Vaak proberen verkopers u aan de deur hiertoe te verleiden. Doe dit nooit!

Liander is de netbeheerder in Nijmegen. Zij zijn de eigenaar van de meters. Regel energie via netbeheer om te wonen in uw huisMaar u kunt ergens anders een contract voor energie hebben. 

Soms komt er iemand van het energiebedrijf uw meterstanden controleren. Vraag dan altijd om een ID-bewijs en controleer of de persoon van uw energieleverancier is.

Water in uw huis regelen 

Regel water in uw huis om te wonenVitens is het bedrijf dat water levert in de regio Nijmegen. U meldt zich hiervoor online aan als nieuwe klant, en geeft de beginstand van de watermeter door. Vitens schat in hoeveel water u gaat verbruiken, en daarvoor betaalt u een bedrag. Achteraf berekent Vitens hoeveel water u heeft verbruikt, en of u meer of minder moet gaan betalen in de toekomst. Soms krijgt u dan nog geld terug, of moet u bijbetalen.

Energie (gas en elektriciteit) in uw huis regelen

Ook voor energie (zoals gas en elektriciteit) kiest u zelf een aanbieder. Hier zijn sites voor, waarop uw de prijzen van energie vergelijkt.

U meldt zich er aan, kies een voordelige aanbieder. Ook hier geeft u de beginmeterstanden door. De meters vindt u meestal in de meterkast. Soms is energie (deels) en water bij uw huurcontract inbegrepen.

Ook de energieleverancier schat in hoeveel energie u gaat verbruiken, en daarvoor betaalt u een bedrag. Achteraf berekent het energiebedrijf hoeveel u heeft verbruikt, en of u meer of minder moet gaan betalen in de toekomst. Soms krijgt u dan nog geld terug, of moet u bijbetalen.<

Internet, WIFI & TV regelen in uw huis

Goedkope internetaansluitingen zijn er vanaf 25 euro. Daarmee kunt u ook tv-kijken. Met een IPTV-kastje bekijkt u via een internetaansluiting veel tv-zenders. U kunt internetabonnementen vergelijken via verschillende vergelijkingssites, Internetvergelijk is daar één van.