Als u een laag inkomen heeft, zijn er in de gemeente Nijmegen speciale regelingen om u financieel te ondersteunen. De gemeente heeft een budget om u te helpen als u een cursus te volgen, een activiteit wil doen of als u  wil sporten (Meedoen-regeling). Ook kan de gemeente u soms helpen om kosten voor uw kind te betalen (Stichting Leergeld). En als u langer dan 3 jaar een laag inkomen heeft, kunt u misschien een extra inkomenstoeslag van de gemeente krijgen (individuele inkomenstoeslag)
En vanaf 2020 kunnen mensen met een laag inkomen een goedkoop busabonnement krijgen: de Busvoordeelpas. 

Meedoen-regeling | Sporten of een cursus volgen

Schilderen, voetbal, volleybal, dans, film, autorijles…  Als u een laag inkomen heeft en u wilt sporten of een cursus doen, kan de Gemeente Nijmegen u soms helpen door (een deel van) het bedrag (maximaal €150,-) voor u te betalen. Dit heet de Meedoen-regeling. De Meedoen-regeling is voor mensen van 18 jaar en ouder.  U kunt de regeling zelf aanvragen.

Hoe? Zie hieronder bij ‘Aanvragen Meedoen-regeling’ Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, krijgt u het bedrag  niet zelf. De gemeente betaalt het voor u aan de club of organisatie waaraan u gaat meedoen.

Jonger dan 18? Kijk dan bij de regeling van ‘Stichting Leergeld’ hieronder.

Aanvragen Meedoen-regeling

Hoe kunt u de Meedoen-regeling gebruiken?  Kijk hier of u aan de voorwaarden voldoet voor de Meedoen-regeling. Kijk bij ‘Voorwaarden’
Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u hier de Meedoen-regeling aanvragen. Klik op ‘aanvragen’.  U logt dan in met uw DigiD. U krijgt binnen 8 weken een brief van de gemeente waarin staat of uw aanvraag is goedgekeurd. Als u de goedkeuring heeft gekregen, staat in de brief een activatiecode. Daarmee kunt u zich aanmelden (zie hieronder) bij een organisatie of club voor een cursus, activiteit of sport.  Let op, dit gaat dus anders dan vorig jaar (2018)!

Op nijmegen.forus.io  kunt u zien uit welke organisaties u kunt kiezen. Scroll daarvoor naar beneden. Dit zijn er veel meer dan vorig jaar.

Aanmelden bij een club, activiteit of cursus

In de brief van de gemeente met de goedkeuring/toekenning van uw aanvraag vindt u een activatiecode en een paar stappen die u moet nemen bij uw aanmelding. Om u aan te melden bij een club of organisatie gaat u naar de site: nijmegen.forus.io  Daar kunt u  het aanbod van clubs en cursussen bekijken en de activatiecode invoeren.

Hulp nodig bij het kiezen en regelen?
Vraag dan of iemand u helpt. Bijvoorbeeld bij een STIP bij u in de buurt

Let op:
⇒  Kost het minder dan € 150,-? Dan vervalt de rest van het bedrag.
⇒  Kost het meer dan € 150,-? Dan moet u zelf het extra geld betalen aan de club of organisatie.
⇒  Als u de cursus niet afmaakt of het tegoed niet opmaakt, kunt u het geld niet voor iets anders gebruiken.

Stichting Leergeld Nijmegen | Financiële hulp voor kinderen

Woont u in Nijmegen en heeft u een laag inkomen? Hebt u een kind in de leeftijd van 4 tot en met 17 jaar? Dan kunt u misschien geld terugkrijgen van Stichting Leergeld voor de kosten voor school, sport, cursus of zwemles. Of voor sommige van de spullen die u daarvoor nodig heeft.

Kan Stichting Leergeld u helpen?

Bekijk de inkomenseisen op de site van Leergeld Nijmegen.

⇒ Als u schulden heeft, kunt u mogelijk ook geld krijgen van Leergeld om school of clubs voor uw kinderen te betalen.
⇒ Leergeld betaalt de rekeningen rechtstreeks aan de school, club of organisatie. U krijgt het geld dus niet zelf op uw rekening.
⇒ Leergeld betaalt maximaal €225,- per kind. Als de contributie hoger is, moet u zelf bijbetalen.
⇒ Als de contributie minder dan €200,- is, mag u het geld dat over is soms uitgeven aan kleding en schoenen die nodig zijn voor de club. U krijgt hiervoor een cheque die u bij bepaalde winkels kunt besteden.U kunt ook een vergoeding vragen voor het geld dat u moet betalen aan de basisschool of middelbare school voor uw kind (‘ouderbijdrage’). Leergeld betaalt maximaal €50,- per jaar voor de ouderbijdrage voor de basisschool en maximaal €100,- per jaar voor de middelbare school.

Zwemmen

Voor zwemles gelden aparte regels. In Nederland is veel water, dus het is veiliger als kinderen kunnen zwemmen. Daarom kunt u uw kind voor minder geld zwemles laten volgen. U kunt hiervoor gebruik maken van het sportbudget van Leergeld. Maar er is ook een apart zwemfonds, aan te vragen via Stichting Leergeld. Dit zwemfonds is er voor kinderen van 7 tot en met 13 jaar die nog geen zwemdiploma A hebben.

Zwemdiploma A is het eerste diploma dat je krijgt als je gaat zwemmen. Om het zwemdiploma A te halen, vergoedt Stichting Leergeld 2 x €225,-. Het zwemfonds is een extra fonds. Als uw kind geld uit dit fonds gebruikt, kan het daarnaast nog gebruik maken van het sportbudget.

Aanvragen 
1. Als u gebruik wil maken van de regelingen van Leergeld neemt u contact op met Stichting Leergeld.
2. 2 tot 4 weken nadat u contact heeft opgenomen met Leergeld wordt u gebeld om een afspraak te maken.
3. Verzamel de gegevens over uw inkomen.
4. Zoek uit wat uw kind nodig heeft, waar het bijvoorbeeld wil sporten.
5. Iemand van Stichting Leergeld komt bij u op bezoek. Tijdens het gesprek spreekt u samen over waar u recht op heeft. Als Stichting Leergeld uw aanvraag accepteert, kunt u aanvragen doen voor vergoedingen.

Is dit te ingewikkeld of heeft u vragen?
Bezoek dan een STIP bij u in de buurt. De medewerkers helpen u graag met contact opnemen met Stichting Leergeld.

Individuele inkomenstoeslag | Lang een laag inkomen

Hebt u al langer dan 3 jaar een laag inkomen? Dan kunt u van de gemeente Nijmegen extra financiële steun krijgen. De hoogte van het bedrag hangt af van uw inkomen, grootte van uw gezin, hoeveel spaargeld u heeft en uw woonsituatie.

Let op!
U kunt de extra financiële steun alleen krijgen als u geen studie volgt, of dit de afgelopen 36 maanden gedaan heeft.
U kunt de steun alleen krijgen als het echt niet lukt om met werk een hoger inkomen te krijgen. 

Aanvragen individuele inkomenstoeslag

Als u denkt dat u in aanmerking komt voor de individuele inkomenstoeslag, kunt u dit bij de gemeente aanvragen.

Is dit te ingewikkeld of heeft u vragen?
Bezoek dan een STIP bij u in de buurt. De medewerkers helpen u graag met contact het aanvragen van de inkomenstoeslag.

de Busvoordeelpas.

Inwoners vanaf 18 jaar met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm, kunnen vanaf 1 januari 2020 een goedkoop busabonnement krijgen. Met deze pas kunt u voor € 15,- een jaar lang reizen met de bus op werkdagen vanaf 9.00 uur en de hele dag in het weekend en op feestdagen.
De pas is ook geldig in de omliggende dorpen.

Aanvragen Busvoordeelpas

Nijmegenaren met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm (die bekend zijn bij de gemeente) krijgen vanaf half november 2019 een brief. Daarmee kunnen zij vanaf 18 november het busabonnement op hun eigen, persoonlijke ov-chipkaart zetten. Een aparte aanvraag via de website is niet meer nodig.

Nijmegenaren die géén brief hebben gekregen, maar misschien wel recht hebben op een busvoordeelpas, kunnen de pas aanvragen via www.nijmegen.nl. Dat kan het hele jaar. U heeft hiervoor wel een persoonlijke OV-chipkaart nodig.

Hier kun je alles nalezen over de busvoordeelpas.