Nederland heeft een ander beleid als het gaat om drugs dan u waarschijnlijk gewend bent. Drugs zijn verboden, maar soms is de gereguleerde verkoop van soft drugs – wiet(weed) en hasj – toegestaan door ‘coffee shops’. Deze coffeeshops zijn er ook in Nijmegen. Op deze pagina leest u meer informatie over drugs.

Drugs beïnvloeden het bewustzijn van de gebruiker.  Ga dus geen auto rijden. Het gebruik van drugs kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het verboden om drugs te dealen of eigen drugs te produceren (er zijn uitzonderingen). De overheid gaat de productie van hard drugs tegen, bijvoorbeeld door het sluiten van druglabs.

Hulp bij drugsgebruik

Heeft u vragen, een drugsprobleem of acute hulp nodig? Ga dan naar de huisarts of de eerste hulp. Er zijn ook organisaties die helpen bij verslaving of preventie.

Let op:
De dokter mag anderen niet vertellen over uw problemen, wat ze ook zijn. Dit ligt vast in zijn of haar richtlijnen beroepsgeheim). Als u een dokter bezoekt, is alles vertrouwelijk.

Relevante links over drugs

Informatie van de Nederlandse Rijksoverheid over drugs
Drugs Info Team

Informatiebrochure over Drugs, Alcohol, Tabak en Medicijnen


Arabisch

Engels

Farsi

Nederlands

Drugscriminelen

Soms bieden criminelen geld, of bieden gratis hulp aan, en voeren daarna druk uit om in uw woonhuis drugs te (laten) telen. Een grote hoeveelheid drugs verbouwen is niet toegestaan. U kunt een strafblad krijgen als U dit doet. Criminelen focussen vooral op kwetsbare personen, zoals bijvoorbeeld vluchtelingen.

Hier kun je lezen wat er gebeurde met een Syrische familie vlakbij Eindhoven:
Hennepbendes werven kwetsbare vluchteling als thuisteler

Criminelen aangeven

Als u iets gezien heeft wat niet klopt, kunt u drugscriminaliteit aangeven bij de politie. Of als u onveilige situaties heeft ontdekt. Waar kunt u dan naartoe bellen?
⇒ Geen noodsituatie? Bel dan naar Politie Geen Spoed: 0900-8844
⇒ Noodsituatie (levensgevaar)? Bel 112
⇒ 
Anoniem tips doorgeven? U hoeft uw eigen naam dan niet te zeggen. Bel dan M: 0800-7000 (Meld misdaad Anoniem)