Om gezond te blijven gaan de meeste Nederlanders één of twee keer per jaar naar de tandarts voor een check-up van hun gebit. Sterke en gezonde tanden zijn belangrijk voor een goede gezondheid. De kosten kunt u verzekeren in een tandverzekering. Dat is een aanvullende verzekering bovenop uw zorgverzekering.

De meeste mensen in Nederland bezoeken de tandarts elk jaar, ook als er geen problemen lijken te zijn. Zo kan de tandarts uw gebit controleren en behandelen en daarmee pijn voorkomen.

Wat doet een tandarts?

Een tandarts:

⇒ Checkt uw mond, uw tanden en uw tandvlees om te zien of ze gezond zijn.
⇒ Verwijdert tandplak en boort en vult gaatjes in de tanden.
⇒ Behandelt het gebit om het sterker te maken.
⇒ Geeft advies en informatie over het verzorgen, poetsen en flossen van gezonde tanden.
⇒ Geeft advies over beugels voor scheve tanden.
⇒ Plaatst protheses en kunstgebitten.

Let op:
Niet alles wat een tandarts doet, wordt vergoed door de tandverzekering. Controleer daarom altijd uw polis om te weten of het wordt vergoed.

Als het nodig is zal de tandarts u doorsturen naar een specialist of orthodontist voor meer specialistische zorg, zoals een beugel of het behandelen van wortelkanaalinfecties.

Inschrijven bij een tandarts

U kunt online zoeken naar een tandarts in uw omgeving. Wanneer u een geschikte tandarts vindt, kunt u de tandarts bellen om u (en uw familie) te laten registreren. Sommige tandartsen hebben ook een online-formulier om u in te schrijven. Wanneer u succesvol bent geregistreerd, wordt er contact met u opgenomen om een intake afspraak te maken. Tijdens deze intake – net zoals bij de huisarts – zal de gezondheid van uw gebit worden gecheckt en zal er worden gepraat over de eerdere behandelingen die u heeft gehad.

Hoe maak ik een afspraak?

Sommige tandartsen sturen elk half jaar en brief of mail om een afspraak te maken voor een check-up. Sommige tandartsen vragen om online een afspraak te maken voor een check-up. Check bij uw eigen tandarts hoe u het beste een afspraak kunt maken.

Worden mijn tandartskosten gedekt door de zorgverzekering?

Voor kinderen onder 18 worden de afspraken bij de tandarts gedekt door de basisverzekering. Ze zijn verzekerd voor:

⇒ 2 check-ups per jaar
⇒ Behandelingen

Kinderen zijn niet verzekerd voor:

⇒ Kosten voor een beugel, kronen of bruggen. U kunt u via een aanvullende verzekering verzekeren voor deze behandelingen. Uw kinderen zijn dan ook verzekerd.

Voor mensen van 18 jaar en ouder wordt het tandartsbezoek niet verzekerd door de basisverzekering. Het wordt alleen verzekerd voor mensen met extreme afwijkingen aan hun gebit. U kunt zich via een aanvullende verzekering verzekeren voor de tandartskosten.

Angst voor de tandarts: ga naar een speciale angsttandarts

Als u bang bent voor de tandarts, zijn er speciale tandartsen die speciale behandelingen doen voor mensen die bang zijn. Ze hebben speciaal gestudeerd om u op uw gemak te stellen tijdens de behandeling. In Nijmegen zijn er een aantal tandartsen hiervoor opgeleid. Vraag na bij uw tandarts of ze ook angstbehandelingen doen.