Een eigen bedrijf starten in Nederland

Wilt u een eigen bedrijf starten? Het kan een heel goede optie zijn om uw inkomen te verdienen. Er gelden wel regels voor bedrijven. Voor u gaat starten, is het slim om te beginnen met het verzamelen van informatie. Ook is het verstandig om uw plannen te bespreken met mensen in uw netwerk. Wie heeft al ervaring en wie kan uw vragen beantwoorden? Op deze pagina leest u over de eerste stappen die u als ondernemer kunt zetten.

https://www.youtube.com/watch?v=SouSHw_doTg

Uw eigen bedrijf begint met een plan

Wat gaat u precies doen en voor welke doelgroep? Verkoopt u spullen, begint u een restaurant, maakt u websites of knipt u haren? Het is goed om hier wat verder over na te denken. Praat eens met mensen die zelf al ondernemer zijn en informeer uzelf over de markt, de doelgroep en de regels: voorschriften en wetgeving. Heeft u een duidelijk beeld van wat voor bedrijf u wilt beginnen? Schrijf het dan op in een ondernemingsplan.

De belangrijkste stappen voor een eigen bedrijf

1. Uw ondernemingsplan
In dit plan schrijft u wat u gaat doen, waar u dat gaat doen, voor welke klanten u het doet, hoeveel geld u ongeveer nodig heeft om te starten en hoe u uw bedrijf promoot. Dit doet u voor uzelf. Maar als u geld wilt lenen, wil een bank ook uw plan zien.

2. Een naam
Uw bedrijf moet een eigen naam hebben. Het is handig als de naam uniek is en vertelt wat uw bedrijf doet. Check ook of de naam in een andere taal goed klinkt en niet een rare betekenis heeft.

3. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Alle bedrijven, stichtingen en verenigingen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel in Arnhem. Dan pas bestaat uw bedrijf officieel.

4. Een zakelijke bankrekening
U kunt uw bankzaken privé en zakelijk het beste apart houden. Met een nummer van de Kamer van Koophandel kunt u een aparte zakelijke bankrekening openen. Die staat dan op naam van het bedrijf. Een reden om een aparte bankrekening te openen is dat u sommige kosten mag aftrekken van de winst. Dit gaat bijvoorbeeld om vervoerskosten als u ergens voor uw werk naar toe moet. U betaalt dan minder belasting.

5. Vergunningen
Misschien heeft u een vergunning nodig voor uw eigen bedrijf. Als u een café of restaurant begint bijvoorbeeld. Soms heeft u ook een vergunning nodig voordat u gaat verbouwen of als u een reclamebord wilt ophangen.

⇒ Meer informatie over vergunningen vindt u op de pagina van Ondernemersplein. Hier kunt u per branche zien welke vergunningen u nodig heeft.

6. Verzekeringen
Elk bedrijf heeft verschillende verzekeringen nodig. Vooral als het werk gevaarlijk is, moet u zich goed verzekeren tegen de kosten van bijvoorbeeld schade aan andermans eigendom of aan uzelf. Iemand die daken repareert, loopt meer risico om een ongeval te krijgen dan een tekstschrijver.

Aparte verzekeringen zijn voor een bedrijf niet verplicht, maar het is vaak wel goed om te kijken welke risico’s u loopt als u geen verzekeringen heeft. Bijvoorbeeld als u personeel aanneemt.

7. Een website
Een website is niet per se nodig, maar kan handig zijn. Een facebookpagina werkt vaak ook goed om klanten te bereiken. Tegenwoordig zoeken veel mensen naar producten en diensten via internet. Het is belangrijk dat mensen uw bedrijf ook vinden in de zoekresultaten (in Google). Zo krijgt u meer klanten.

8. Belasting en btw
U moet in Nederland belasting betalen als ondernemer. U betaalt belasting over de inkomsten en u betaalt de btw (belasting toegevoegde waarde) die u van uw klanten krijgt bijvoorbeeld. Dat doet u per maand of per kwartaal.  Sommige kosten die u maakt, kunt u ook weer aftrekken van de belasting die u moet betalen. U betaalt dan minder belasting.

Twijfelt u over hoe het precies werkt? Het beste kunt u een goede accountant of administrateur zoeken bij u in de buurt. Aan diegene kunt u dan alle vragen hierover stellen. Hij of zij kan ook de communicatie met de Belastingdienst regelen.

Ondernemen in Nijmegen

De gemeente geeft (startende) ondernemers advies over geld, locatie, vergunningen, regels en belastingen. Soms verwijst de gemeente u door naar andere organisaties, zoals Startup Nijmegen.

Hieronder vindt u belangrijke links voor startende ondernemers in Nijmegen:
⇒ Gemeente Nijmegen – Ondernemerspunt
Ondernemen in Nijmegen? Kijk dan op de site van de gemeente. Of maak een afspraak met een adviseur van het Ondernemerspunt. Neem uw ondernemingsplan mee!
⇒ Startup Nijmegen
Bij Startup Nijmegen kunt u als startende ondernemer een werkplek huren. Professionals helpen de starters op weg. Collega-starters kunnen met u meedenken en u helpen om van uw bedrijf een succes te maken.
⇒ Fair2work
Dit is een centrum voor mensen die een eigen bedrijf willen starten. Zij geven drie tot vier keer per jaar een training. Daar leer je over het starten van een eigen bedrijf.
⇒ CVJO
Centrum Voor Jong Ondernemerschap is een werkplek. Hier vindt u andere ondernemers en experts die u bij de start van uw bedrijf kunnen helpen.
⇒ S4C – Starters 4 Communities
U kunt bij Starters4Communities Nijmegen een praktijkgericht trainingsprogramma volgen. Dit programma is gericht op sociaal ondernemen.
⇒ Ik start smart 
Dit is een educatief programma van de Kamer van Koophandel. Een adviseur kan u helpen bij een succesvolle start.
⇒ Werkbedrijf Nijmegen – Workshop Proefondernemen!
U kunt bij het Werkbedrijf een workshop volgen als u een eigen bedrijf wilt beginnen en u een bijstandsuitkering heeft. U bespreekt samen met een adviseur uw ondernemersplan. U kunt advies vragen over uw eigen bedrijf en u krijgt informatie over het starten van een bedrijf als u een bijstandsuitkering heeft.

Belangrijke links voor startende ondernemers

Natuurlijk bestaan er landelijk ook veel organisaties die u kunnen helpen met het starten van uw eigen bedrijf. U krijgt sowieso te maken met de Kamer van Koophandel: deze organisatie ondersteunt ondernemers en is een goed startpunt. Hieronder vindt u links naar meer informatie voor het opstarten van uw eigen onderneming.

⇒  Welke officiële stappen moet u nemen? (goed om te lezen!)
⇒  Brochure over het starten van een eigen bedrijf (van de Kamer van Koophandel)

Werk in Nederland

vacatures in Nederland

solliciteren naar een baan in Nederland

Syriërs in Europa

vluchtelingen in Europa

baan voor Syriërs in Nederland

zoeken naar werk in Nederland

visum naar Europa

visum naar Nederland

Werk in Amsterdam

Werk in Nijmegen