In Nijmegen kunt u op verschillende plekken advies en hulp ontvangen bij omgaan met geld, hulp bij schulden en financiële regelingen. Waar precies? Hier leest u daar meer over.

Bent u nieuw in Nijmegen en spreekt u de taal nog niet (goed)? Dan kunt u terecht bij VluchtelingenWerk in Nijmegen.

Als u de taal (deels) spreekt en u geen vast contactpersoon meer heeft van VluchtelingenWerk, bezoek dan bij vragen altijd de STIP bij u in de buurt. Daar werken medewerkers van bijvoorbeeld Bindkracht10  of de gemeente (sociaal raadslieden) die vragen beantwoorden en u kunnen helpen met formulieren. Zij weten ook de weg naar speciale hulp bij schulden.

Als u praktische hulp nodig heeft, kunt u dit ook zelf online proberen te regelen. U kunt met uw vragen bijvoorbeeld terecht op de Facebookgroep Refugees in Netherlands Nijmegen.

Tips over geld

Omgaan met geld is niet altijd makkelijk in Nederland. Er zijn zoveel regelingen, en vooral met een laag inkomen is het belangrijk goed op te passen.

Hieronder vindt u enkele belangrijke tips.
⇒ Zorg dat u weet wat u per maand aan geld krijgt. En geef niet teveel uit.
⇒ Laat nooit brieven ongeopend in uw brievenbus zitten als u ze niet begrijpt. Vraag om hulp.
⇒ Bewaar altijd alle informatie en brieven met kosten voor zorg, medicijnen, brillen, verzekeringen en studie. Als u uw jaarlijkse belastingaangifte doet heeft u deze nodig om belasting terug te vragen.
⇒ Ben voorzichtig met het kopen van spullen die u later moet betalen. De rente kan hoog zijn.
⇒ Sluit pas abonnementen af, of zet uw handtekening onder een contract als u precies weet wat de financiële consequenties zijn. Meestal leest u die in een toelichting (kleine lettertjes).
⇒ Op de site van het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) vindt u veel nuttige informatie over hoe u kunt omgaan met uw geld. Het NIBUD biedt informatie over bijvoorbeeld de kosten van studeren en de voor- en nadelen van lenen. Ook zijn er rekentools en budgetmodellen.