Als u een medisch probleem heeft, gaat u altijd eerst naar de huisarts. Behalve in levensbedreigende situaties met spoed, dan belt u 112. Als u specialistische zorg, behandelingen en operaties nodig heeft, verwijst uw huisarts u naar het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft artsen, specialisten, verpleegkundigen en een spoedeisende hulp voor noodgevallen. 

Meestal kunt u terecht bij het ziekenhuis bij u in de buurt. Soms, als het gaat om een specialistische behandeling of operatie, wordt u naar een ziekenhuis ergens anders in Nederland verwezen. Een aantal ziekenhuizen in Nederland is gespecialiseerd in het behandelen van bepaalde ziektes en aandoeningen.

Let op:
Ziekenhuisbezoek, ook de eerste hulp, valt binnen het eigen risico. Het kan dus zijn dat het bezoeken van een ziekenhuis u 385 euro kost. Meer weten over eigen risico?

Sommige ziektekostenverzekeringen vergoeden alleen de kosten voor ziekenhuizen die een contract hebben afgesloten met uw zorgverzekeraar. Vooral als u een budget (goedkope) zorgverzekering heeft, moet u goed letten op welk ziekenhuis u bezoekt. Als u een niet-gecontracteerd ziekenhuis bezoekt, kan het zijn dat u achteraf (een deel van) de rekening zèlf moet betalen. Door goed op te letten komt u niet voor financiële vervelende verrassingen te staan.

Ziekenhuizen in Nijmegen

 Radboud UMC (Radboud)
⇒ Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
⇒ Sint Maartenskliniek

Ziekenhuizen in Arnhem

⇒ Rijnstate Ziekenhuis

Voor het eerst naar het ziekenhuis

Neem altijd mee:
⇒ Uw identiteitsbewijs
⇒ Uw zorgverzekeringspas
⇒ Soms staat in een afsprakenbrief wat u nog meer moet meenemen.

Als u voor de eerste keer naar het ziekenhuis gaat, kom dan ruim op tijd. Minstens een half uur vóór uw afspraak!
1. Meld u bij de balie.
2. Geef uw naam, adresgegevens, zorgverzekering en huisarts door aan het ziekenhuis. Neem daarvoor uw zorgpas en identiteitsbewijs mee!
3. U ontvangt een ponsplaatje/elektronische patiëntenpas. Dit is een klein plastic kaartje waarop al uw zorg wordt geregistreerd. Neem dit pasje elke keer dat u het ziekenhuis bezoekt met u mee.

Goed om te weten:
⇒ Artsen en specialisten in ziekenhuizen kunnen lange wachttijden hebben. Het kan soms lang duren voordat u in een ziekenhuis terecht kunt. Uw huisarts kan eventueel aangeven dat het om spoed gaat. Dan krijgt u sneller een afspraak in het ziekenhuis.
⇒ Kom altijd ruim op tijd voor uw afspraak! Artsen hebben vaak veel patiënten en daarom weinig tijd. Ze maken tijd voor u vrij, meestal maar tien minuten. Als u de eerste keer komt, moet u zich van tevoren aanmelden en de weg zoeken naar de juiste arts. Dit kost tijd. Mist u de afspraak? Dan moet u weer achteraan aansluiten in de wachtrij.
⇒ Een afspraak met een arts of specialist in het ziekenhuis duurt meestal ongeveer tien minuten. De eerste afspraak is vaak een gesprek over de klachten waarin wordt gekeken welke zorg er nodig is. Vaak wordt er aan het einde van deze afspraak een vervolgafspraak gemaakt voor het afnemen van testen of een behandeling/operatie. U wordt dus niet altijd direct behandeld.
⇒ Leg uw probleem duidelijk en rustig uit aan de arts. Meer tips over hoe u met de arts praat? Zie  ‘hoe praat ik tegen de huisarts’
(onderaan de pagina)
⇒ Moet u één of meer nachten in het ziekenhuis blijven? Neem dan uw eigen pyjama, ondergoed en toiletartikelen mee. Moet u langere tijd in het ziekenhuis blijven, dan is het altijd goed om contact op te nemen met uw zorgverzekering om ze hierover te informeren.

Niet naar het ziekenhuis

Is het géén spoedgeval? Ga dan niet naar de Spoedeisende Hulp! Probeer dan altijd naar de huisarts te gaan, in plaats van de eerste hulp bij ongelukken (EHBO). De afspraken met de huisarts vallen buiten het eigen risico en zijn dus gratis.

Mocht uw huisarts niet beschikbaar zijn. dan kunt u ook in de avonden, weekenden en feestdagen naar de huisartsenpost gaan. Ook de afspraak met de huisartsenpost valt buiten het eigen risico en zijn dus gratis.

Veiligheid voor eigen/andermans leven staat altijd voorop! Is het echt dringend of levensbedreigend? Ga dan altijd naar de spoedeisende hulp/EHBO bij het ziekenhuis. De artsen daar kunnen zorgen voor directe opname in het ziekenhuis.