Een ander onderdeel van het inburgeringsexamen heet Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA). Tijdens deze module leert u over werken en werk zoeken in Nederland. U onderzoekt uw eigen werkervaring, wat uw kwaliteiten zijn en hoe u een goede sollicitatiebrief schrijft.

Bij deze taalscholen kunt u de lessen volgen voor KNM en ONA. Als u voor Radboud in’to Languages kiest, moet u les krijgen richting NT2-niveau (minimaal taalcursus B1).

Tijdens de ONA-cursus

Tijdens de module ONA gaat u thuis en in de les werken aan opdrachten over werk in Nederland. Ook gaat u kijken naar welk werk bij u zou passen en wat u hiervoor moet doen.

Onderdelen van de cursus zijn bijvoorbeeld:

Diploma-waardering
U gaat uitzoeken welke waarde uw buitenlandse diploma in Nederland heeft.
⇒ Cv schrijven
Een CV is een overzicht van uw werkervaring, talenten en interesses.
⇒ Welke banen passen bij u?
⇒ Sollicitatiebrief schrijven

Resultaatkaarten van ONA

Alles wat u heeft uitgezocht, vult u uiteindelijk in op een resultaatkaart via het DUO. Aan het einde heeft u 8 resultaatkaarten met dingen die u heeft gedaan en uitgezocht. Dit is een mooi begin om later te zoeken naar een passende baan.

Let op:
⇒  U kunt uw resultaatkaarten online invullen. Zo kunt u ze opslaan en kunt u de kaarten ook niet verliezen.
⇒  Stuurt u uw resultaatkaarten digitaal op? Dan zal DUO er eerder naar kijken. U kunt dan sneller het examen doen.
⇒  Heeft u vragen of hulp nodig tijdens de cursus? De leraren/leraressen zijn er om u te helpen. Wilt u hulp van medestudenten? Probeer uw vraag eens te stellen op deze Facebook groep: ONA – elkaar helpen. 

Examen: eindgesprek met DUO over ONA

Let op:
Op 3 februari 2018 werd in het nieuws gezegd dat door lange wachttijden het eindgesprek niet nodig is voor de inburgeraars die minimaal 64 uur onderwijs hebben gevold voor ONA. Als we hier meer van weten, passen we onderstaande tekst aan. Vraag uw taalschool om advies!

Als u alle opdrachten hebt gedaan, heeft u nog een eindgesprek met een medewerker van DUO. Uw docent zal u vertellen wanneer u dit gesprek kunt aanvragen. Eerst stuurt u al uw resultaatkaarten op naar DUO. Ze zullen u dan uitnodigen voor een gesprek. Tijdens het gesprek spreekt u over wat u heeft gedaan, uitgezocht en geleerd over werken in Nederland. Als het gesprek goed gaat, bent u geslaagd.