Logeerregeling | Wonen buiten AZC

Woont u in het AZC en heeft u een verblijfsvergunning? Wist u dat u ook buiten het AZC kunt wachten op een huis? COA noemt dit de Logeerregeling. U kunt hiermee 3 maanden bij iemand in huis wonen. COA ondersteunt dit. U houdt uw weekgeld en rechten van COA terwijl u op uw huis wacht. Omdat u niet op een COA-locatie verblijft, krijgt u extra leefgeld.

Als u tijdelijk bij iemand mag wonen, en u officieel gebruik maakt van de logeerregeling, blijft u verzekerd via het COA. Ook heeft u recht op weekgeld van het COA. U krijgt €100,- extra per week. Dit geld kunt u gebruiken om aan de mensen te geven waar u logeert om te betalen voor uw kosten. Om gebruik te maken van de logeerregeling heeft COA een aantal regels.

Regels voor de Logeerregeling

U moet:
⇒ een verblijfsvergunning hebben 
⇒ een burgerservicenummer (BSN) hebben
⇒ minimaal 21 jaar oud zijn
⇒ ingeschreven zijn in de gemeente van de persoon/gezin waar u verblijft
⇒ een gesprek hebben gehad met COA over het krijgen van een woning

Ook moet u zich:
⇒ Regelmatig, meestal wekelijks, melden op een COA-locatie
⇒ Voor het einde van de regeling (3 maanden) uw terugkomst aankondigen met een formulier

Wilt u regelen dat u bij iemand kan wonen? 

Spreek dan zaken goed af met COA-medewerkers van uw locatie.

Let op!
⇒ Het is belangrijk dat u geen belangrijke medische behandelingen nodig heeft
⇒  Heeft u kinderen? Uw kinderen zijn leerplichtig. U kunt daarom alleen een logeeradres hebben in de buurt van de school van uw kinderen.
⇒  Heeft u geen kinderen? Dan kunt u ook buiten de gemeente van uw AZC een logeeradres regelen.
PAS OP: het geeft u NIET het recht op een sociale woning in deze gemeente. Alleen als u in de tussentijd een baan vindt in deze gemeente kunt u vragen om een verandering van gemeente.
⇒ U kunt 3 maanden gebruik maken van de logeerregeling. Daarna moet u terug naar het AZC. U kunt contact opnemen met het COA om te kijken of deze periode verlengd kan worden. De regeling is geldig tot dat er een huis voor u is gevonden.
⇒ Ook als u op een logeeradres verblijft, is het belangrijk u een keer per week te blijven melden bij het COA. Verblijft u in een andere gemeente? Dan is het ook mogelijk u bij een AZC in deze gemeente te melden. Communiceer dit met je eigen AZC!

Hoe vind ik een host?

U kunt verblijven bij vrienden of familie in de omgeving. Om mensen te leren kennen die misschien een kamer nodig hebben kunt u ook:
Wonen via takecarebnb in overleg met coa⇒ Een gastgezin vinden via de website takecarebnb. U kunt zich bij deze organisatie inschrijven. De website  kan een match bieden voor een passend logeeradres.
⇒ Zoeken naar een logeeradres door uw vraag te posten op de Refugees the Netherlands Nijmegen groep op Facebook. Hier worden dagelijks berichten geplaatst door Nijmegenaren en nieuwkomers in Nijmegen voor contact.

Wanneer u een logeeradres heeft gevonden is het belangrijk dit formulier te ondertekenen om de logeerovereenkomst vast te leggen. Dit formulier vult u in samen met de contactpersoon van uw logeeradres.

Overweegt u iemand tijdelijk te huisvesten?

Komt er iemand bij u wonen? Een vergunningshouder verblijft dan tijdelijk maar officieel op uw adres. Omdat hij niet in een COA-faciliteit verblijft, krijgt hij daarvoor een verhoogd maandbedrag.Daarmee kan hij/zij eventueel bijdragen aan de kosten die u maakt of de inkomsten die u misschien mis zou lopen door korting op toeslagen. 

Meer informatie over de logeerregeling.

U kunt zich hier aanmelden bij takecarebnb om op zoek te gaan naar een match. U kunt ook uw oproep of vrije kamer aanbieden via een post in de facebookgroep Refugees in Netherlands Nijmegen.