Als u een uitkering heeft, en u krijgt een baan aangeboden, moet u deze accepteren. Als u geld heeft verdiend, dan moet u dit direct melden bij de gemeente. Waarom is dat zo? En welke gevolgen hebben wijzigingen of inkomsten voor uw uitkering? Hieronder worden een aantal situaties uitgelicht.

Iemand wil mij een kleine vergoeding geven voor een eenmalige dienst. Bijvoorbeeld omdat ik ergens mee geholpen heb. Mag ik die houden?

Nee. Elke vergoeding die u krijgt, is inkomen. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om alles op te geven bij de gemeente. Dit bedrag wordt de eerstvolgende maand van uw uitkering afgetrokken. Dat is verplicht. Als u dit niet doet, heeft dit gevolgen voor uw uitkering.

Bijvoorbeeld: als u 25 euro krijgt van iemand voor een klusje, dan moet u dit opgeven bij de gemeente en krijgt u de volgende maand 25 euro minder uitkering. Ook als u een auto verkoopt, moet u dat opgeven.

Ik wil vrijwilligerswerk doen voor een organisatie, die betaalt mij onkostenvergoeding voor reiskosten. Heeft dit gevolgen voor mijn uitkering?

Vrijwilligerswerk is helpen bij een non-profit-organisatie of niet-commercieel evenement. Het werk draagt bij aan de maatschappij. Als u vrijwilligerswerk doet en u krijgt daar een onkostenvergoeding voor, dan mag u die vergoeding houden (tot een maximum van 170 euro per maand en 1700 euro per jaar). U moet altijd toestemming vragen aan de gemeente om vrijwilligerswerk te doen.

Mag ik bijverdienen naast de uitkering? Of moet ik dan alles inleveren?

U krijgt de bijstandsuitkering als u geen of genoeg geld kunt verdienen om voor uzelf te zorgen. Als u dat (deels) wel kunt, heeft u dus minder geld aan uitkering nodig. Iedereen die kan werken, moet werken. Als u een uitkering krijgt en u werkt gedeeltelijk, mag u soms extra geld houden. Hoeveel dat is, hangt af van uw situatie. Hier volgen een paar voorbeelden.

Ik ben 26 jaar. Mag ik dan extra geld overhouden naast mijn bijstandsuitkering?

Nee. Jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar moeten vooral hun best doen om te studeren, vindt de overheid. Daarom mag u pas vanaf 27 jaar geld bijverdienen bovenop de uitkering (dus extra). Verdient u nu al geld, op uw 26e? Dan moet u alles opgeven aan de gemeente. U krijgt dan een maand later dus precies dat bedrag minder aan uitkering.

Ik ben 28 en ik wil legaal bijverdienen (in een dienstverband). Ik heb geen kinderen. Hoeveel mag ik extra overhouden?

Bent u 27 of ouder in Nijmegen en kunt u geld verdienen met een (uitzend)contract? Legaal? Dan gaat u er 25% van dat bedrag tot een maximum van 200 euro op vooruit in de eerstvolgende maand. Dit mag maximaal 6 maanden voor de hele periode dat u de uitkering ontvangt.

Voorbeeld:

Samer is single, heeft geen kinderen en is 29. Hij ontvangt de bijstandsuitkering. Hij verdient 500 euro per maand in loondienst, in de bouw. In totaal mag Samer zes keer 25% van deze 500 euro extra overhouden. Hij gaat er dus 125 euro op vooruit, maximaal zes keer.

Ik ben 27 of ouder, ben alleenstaande ouder en zorg voor een kind onder de 12 jaar. Ik heb een dienstverband. Gelden er dan andere regels?

Als u:

  • 27 of ouder bent en;
  • alleenstaande ouder bent en;
  • zorgt voor een kind onder de 12 jaar.

Dan houdt de gemeente de eerste zes keer 75% van wat u verdient in op uw uitkering. Deze maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. U mag maximaal zes keer 200 euro per maand extra overhouden.

Werk in Nederland

vacatures in Nederland

solliciteren naar een baan in Nederland

Syriërs in Europa

vluchtelingen in Europa

baan voor Syriërs in Nederland

zoeken naar werk in Nederland

visum naar Europa

visum naar Nederland

Werk in Amsterdam

Werk in Nijmegen