Woont u in het AZC en voelt u zich ziek of heeft u een vraag over gezondheid? Dan kunt u een verpleegkundige bezoeken tijdens het spreekuur van GZA. GZA staat voor gezondheidszorg voor asielzoekers. Iedereen die in het AZC woont, kan daar terecht en is voor de onkosten verzekerd. Op vaste tijden per week kunt u er naartoe met vragen.

Let op! Sinds 2018 is GCA (Gezondheidscentrum Asielzoekers) veranderd naar GZA (GezondheidsZorg Asielzoekers). 

Het AZC in Nijmegen heeft drie keer per week een spreekuur. Tijdens dit spreekuur kunt u zonder afspraak langskomen om uw gezondheidsklacht of vraag te bespreken met een verpleegkundige. De verpleegkundigen zijn breed opgeleid om u te helpen met uw problemen. Als ze u niet kunnen helpen en u andere zorg nodig heeft, sturen ze u door naar een arts of specialist. Ook voor anticonceptie en een bril, kunt u terecht bij het GZA.

Meer informatie over gezondheid en openingstijden per locatie?
⇒ Kijk dan op My COA.

Medisch spreekuur GZA

AZC Dommer van Poldersveldtweg
maandag, dinsdag & donderdag van 09.15u – 10.15u

Geen spreekuur, wel een klacht of vraag?

Als er geen spreekuur is, kunt u de verpleegkundigen van GZA ook bellen.
Algemeen telefoonnummer: 088-11 22 112
Bellen kan maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00. Voor of na deze tijd kunt u het nummer alleen voor noodgevallen bellen.

⇒ Vind hier antwoord op meer vragen over GZA.

Spoed

Heeft u direct medische hulp nodig of is het levensbedreigend? Bel dan een van de volgende nummers:
088-11 22 112 en druk op 1. Dit is de GZA Praktijklijn. De medewerkers van de Praktijklijn kunnen u direct helpen en stellen u daarvoor eerst een paar vragen. Het doorkiesnummer 1 is alleen voor medische spoedgevallen. Voor alle andere zorg luistert u het bandje verder af.

112
Dit is de alarmcentrale, mogelijk kan men een ambulance sturen. Bel dit nummer alleen als de situatie levensgevaarlijk is!

Wie betaalt voor mijn zorg?

Een afspraak met een verpleegkundige van het GZA, net als met de huisarts, is gratis. Iedereen die woont in een AZC is verzekerd voor zorg via de RZA (de regeling zorg asielzoekers). U hoeft geen eigen bijdragen of eigen risico-kosten te betalen.

Let op!
Als bewijs dat u verzekerd bent, krijgt u een zorgpas. Neem altijd deze zorgpas én een identiteitsbewijs mee wanneer u een afspraak heeft met de verpleegkundige.

Soms moet u toch zelf iets moet betalen zoals vervoer naar het ziekenhuis bij spoed. Als dit zo is bewaar dan het bonnetje (of online betaling), u kunt deze kosten later terugvragen via een declaratieformulier. Lukt het u niet om deze alleen in te vullen? Vraag om hulp of bezoek het zorgcafé bij Gezellig.

Hoe praat ik met de arts?

Handige tips!
⇒ Probeer uw klacht of vraag rustig uit te leggen. Nederlandse artsen begrijpen u beter als u niet te emotioneel vertelt en duidelijk uitlegt wat er aan de hand is. Ze zullen uw klacht dan serieuzer behandelen.
⇒ Heeft u veel last, probeer dan duidelijk te zijn en aan te dringen op hulp. De kans is dan het grootst dat ze u goed proberen te helpen.
⇒ Spreekt u geen Nederlands of Engels? De arts kan een tolk bellen om uw vragen of klachten te vertalen. U kunt ook een vriend of familielid meenemen die goed Nederlands of Engels praat. 

Bril nodig?

Goed nieuws: woont u minimaal 6 weken in het AZC en heeft u een bril nodig? En bent u 18 jaar of ouder? Ga dan naar het GZA voor een verwijsbrief. Daarmee kunt u naar een winkel van Pearle Opticiens (adres in Nijmegen-centrum: Broerstraat 47) voor een oogmeting. U kunt ook terecht bij Specsavers (adres in Nijmegen-centrum: Burchtstraat 49).

Als u een bril nodig heeft en de sterkte vergoed wordt door de verzekering, kunt een montuur uitkiezen uit een speciale selectie monturen. Later kunt u dan de bril ophalen.

Let op!
U kunt via deze zorgverzekering één bril krijgen in de 3 jaar of één bril in de 2 jaar als u jonger dan 18 jaar bent.