Het liefst zou iedereen aan het werk gaan in Nederland. Maar helaas is dat voor nieuwkomers zo makkelijk nog niet. Ook al studeerde u in uw moederland of had u er een baan of een eigen bedrijf, het kan toch moeilijk zijn om in Nederland aan werk te komen.

Er is natuurlijk initiatief nodig vanuit beide partijen: werkgever en werknemer. Hier volgen vijf tips om uw kansen als potentiële werknemer te vergroten.

1- VOLG EEN OPLEIDING

Het is raadzaam een nieuwe opleiding of bijscholing te volgen. De niet-Nederlandse diploma’s worden namelijk niet altijd erkend. Het UAF kan hier hulp bieden. Kijk op https://www.uaf.nl/home/vluchteling voor meer informatie.

2- LEER DE TAAL

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar beheersing van de Nederlandse taal is erg belangrijk bij het vinden van een baan. Volg bijvoorbeeld een taalcursus of ga naar een van de Taalcafés om het Nederlands onder de knie te krijgen.

3- NETWERKEN

Werkgevers zijn altijd wel opzoek naar nieuwe mensen. Ze plaatsen vacatures of zoeken binnen hun eigen netwerk. Hoe komt u in zo’n netwerk terecht?

Probeer in contact te komen met mensen uit de branche waarin u zou willen werken. Door een account aan te maken op www.LinkedIn.com kunt u makkelijk in contact komen met andere werknemers en eventuele werkgevers.

Misschien is er wel de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen of stage te lopen, het liefst in uw vakgebied. Vrijwilligerswerk is altijd erg leerzaam en geeft u de mogelijkheid uw kwaliteiten en inzichten te laten zien. Bovendien is dit een erg goede manier om de taal te leren en wie weet is het een voorzetje voor een carrière in de Nederlandse samenleving.

4- VRAAG OM HULP

Vaak zijn er meer mogelijkheden dan u denkt wat betreft werk. Er zijn veel bedrijven die graag samen zouden werken met nieuwkomers. Maar de taalbarrière en de culturele verschillen maken het lastig voor werkgever en werknemer om met elkaar in contact te komen.

Gelukkig zijn er een aantal organisaties die hier begeleiding in bieden. Via de website www.refugeetalenthub.com kunt u een profiel aanmaken en vervolgens eventueel in contact komen met bedrijven die op zoek zijn naar mensen als u. Vraag ook bij uw gemeente na welke mogelijkheden er zijn. Ook www.vluchtelingenwerk.nl kan soms begeleiding bieden bij het vinden van een baan.

5- KLEDING (OUTFIT)

Hoe kleedt u zich bij een sollicitatiegesprek? Een goede eerste indruk is heel belangrijk en daar speelt kleding een grote rol in.

Culturele verschillen kunnen een geschikte kledingkeuze moeilijk maken. Bovendien is het aanschaffen van een nieuwe outfit duur. Hier kan www.dressforsuccess.nl u bij helpen. Deze club heeft verschillende vestigingen door het hele land waar u welkom bent voor advies. Maar om geholpen te worden moet u wel een bewijs van inkomsten (bijvoorbeeld een uitkering) en een officiële uitnodiging voor het gesprek in kwestie meenemen. Naar aanleiding van uw stijl en die van het bedrijf/organisatie waar u zult solliciteren, wordt samen met u gezocht naar een geschikte outfit. Zowel de begeleiding als de kleding is gratis en de kleding mag u houden.

Werk in Nederland

vacatures in Nederland

solliciteren naar een baan in Nederland

Syriërs in Europa

vluchtelingen in Europa

baan voor Syriërs in Nederland

zoeken naar werk in Nederland

visum naar Europa

visum naar Nederland

Werk in Amsterdam

Werk in Nijmegen