Ben je stemgerechtigd en heb je je stempas ontvangen? Dan kun je 17 maart stemmen voor de landelijke verkiezingen in Nederland. Dit doe je door naar een stemlokaal bij jou in de buurt te gaan. Welk stemlokaal in de buurt is, staat ook aangegeven op je stempas. Hier vind je een overzicht van alle stemlokalen: https://waarismijnstemlokaal.nl/. Tijdens landelijke verkiezingen mag je ook bij een stemlokaal van een andere gemeente stemmen. Het stemmen kan van 7:30 tot 21:00.

Bij het stemlokaal

Neem naar het stemlokaal je stempas en legitimatiebewijs mee. Beide moet je aan een medewerker van het stemlokaal laten zien om je aan te melden. Vervolgens wordt je naam genoemd, krijg je het stembiljet en kun je stemmen. Dit doe je in een speciaal hokje waar je de privacy hebt om je keuze in te vullen. Dit doe je door 1 hokje met het rode potlood in te kleuren. Wanneer je meerdere hokjes aankruist, wordt je stem ongeldig verklaard, doe dit dus niet. Vouw vervolgens je stembiljet weer op en doe het in de daarvoor bestemde stembus.

Voorkeursstemmen

Op je stembiljet vind je alle verkiesbare partijen met hun kandidatenlijst. Om op een partij te stemmen kun je uiteraard gewoon op de lijsttrekker stemmen, oftewel de eerste persoon op de lijst. Maar je kunt ook op iemand stemmen die lager op de lijst staat, dit heet een voorkeursstem. Stel een partij behaalt 5 zetels, dan gaan in principe de eerste 5 kandidaten op de lijst van die partij de Tweede Kamer in. Maar mocht bijvoorbeeld nummer 7 op de lijst meer voorkeursstemmen hebben behaald, dan komt die persoon in de Tweede Kamer, in plaats van iemand die eigenlijk hoger op de kandidatenlijst stond.

Corona maatregelen

Deze verkiezingen gaan er een aantal dingen anders dan anders om het stemmen gedurende de huidige pandemie zo veilig mogelijk te houden. Sowieso wordt de 1,5 meter aangehouden, worden de stemhokjes regelmatig schoongemaakt en zijn er kuchschermen tussen de stemmers en de medewerkers. Ook wordt iedereen gevraagd een vragenlijst in te vullen met vragen over de gezondheid voordat iemand mag stemmen. Voor ouderen en andere kwetsbaren zijn er mogelijkheden om per brief te stemmen of om op 15 of 16 maart al hun stem uit te brengen. Daarnaast is er altijd de optie om iemand te machtigen. Diegene stemt dan namens jou. Lees hier meer over machtigen: https://www.kiesraad.nl/verkiezingen/tweede-kamer/stemmen/volmacht