Als u (tijdelijk) een uitkering heeft dan moet u meewerken met de gemeente en het WerkBedrijf. Ook moet u wijzigingen in uw situatie direct melden bij de gemeente. Meer informatie en veelgestelde vragen, vindt u hier.

Ik moet meewerken met de gemeente en het Werkbedrijf. Wat houdt dat in?

U moet naar afspraken komen waarvoor u wordt uitgenodigd. Ook moet u documenten of informatie geven waar het WerkBedrijf of de gemeente naar vraagt. Zo werkt u zelf actief en eerlijk mee in het zoeken naar werk. Dit heet: de arbeidsplicht.

Als u dit niet doet, kan de gemeente uw uitkering verlagen of beëindigen. Bijvoorbeeld met 100% in de maand waarin u niet naar een afspraak bent gekomen. Kunt u echt niet komen op een afspraak, dus met een zeer belangrijke reden? Neem dan contact op per telefoon of e-mail.

Waarom moet ik het melden als ik naar het buitenland ga?

U bent verplicht om op afspraken te komen en actief naar werk te zoeken. Daarom is het nodig dat de gemeente het weet als u niet thuis bent. U moet namelijk altijd beschikbaar zijn voor werk. Als u niet laat weten dat u op vakantie bent en u komt niet op afspraken waarvoor u wordt uitgenodigd, dan kan de gemeente u minder of geen uitkering geven. Daarom moet u het doorgeven als u langer dan 1 dag naar het buitenland gaat. U mag maximaal 28 dagen per jaar op vakantie.

Mijn vriendin blijft de hele komende maand bij mij logeren. Ze eet ook hier. Waarom moet ik dat doorgeven aan de gemeente?

De gemeente bepaalt hoeveel uitkering u krijgt. Als uw persoonlijke situatie verandert, kan dit bedrag veranderen. Misschien krijgt u dan een hogere of een lagere uitkering. Daarom moet u wijzigingen doorgeven aan de gemeente. Welke wijzigingen?

⇒ Samenwonen
⇒ Verhuizing van uzelf of uw kind
⇒ Kind dat start of stopt met een studie
⇒ Een extra huisgenoot die langer dan een week bij u verblijft, zoals een partner of een tijdelijke gast.

Het is uw eigen verantwoordelijkheid om eerlijk te zijn. De gemeente controleert of u zich aan deze afspraken houdt.

Wijzigingen doorgeven kan via het formulier, maar direct contact opnemen met de gemeente is vaak beter. De gemeente kan de wijzigingen dan direct verwerken en zo voorkomt u dat u onterecht te veel of te weinig uitkering ontvangt. De contactgegevens van de gemeenten in het Rijk van Nijmegen vindt u hier.

Werk in Nederland

vacatures in Nederland

solliciteren naar een baan in Nederland

Syriërs in Europa

vluchtelingen in Europa

baan voor Syriërs in Nederland

zoeken naar werk in Nederland

visum naar Europa

visum naar Nederland

Werk in Amsterdam

Werk in Nijmegen