Zorgverzekering | Aanvullende zorgverzekering

De basiszorgverzekering vergoedt niet alle zorg. Fysiotherapie of tandzorg worden er bijvoorbeeld meestal niet door gedekt, of zeer beperkt. Daarom kiezen veel mensen ervoor om extra zorgverzekeringspakketten af te sluiten bovenop de basisverzekering. Dit noemen we de ‘aanvullende ziektekostenverzekering’. De aanvullende verzekering voor tandzorg heet tandartsverzekering.

De basisverzekering dekt veel zorgkosten zoals alle bezoeken aan de huisarts, zorgkosten voor de kinderen en veel specialistische kosten (bovenop uw eigen risico). Maar lang niet alle!
Anticonceptie, zoals de pil, fysiotherapie, homeopathische behandelingen en vele andere specialistische zorg kunt u verzekeren met een extra zorgverzekeringspakket: de aanvullende zorgverzekering.

Aanvullende zorgverzekering

De aanvullende zorgverzekering dekt zorgkosten die niet verzekerd zijn in de basisverzekering (die hetzelfde is voor alle mensen). Bijvoorbeeld: fysiotherapie of homeopathische behandelingen. U kunt kiezen uit verschillende pakketten die verschillende soorten zorg vergoeden. U betaalt hiervoor extra geld per maand. Over de kosten die worden betaald door deze verzekeringspakketten betaalt u geen eigen risico. Verschillende zorgverzekeringen bieden verschillende extra zorgpakketten aan. Het is een vrije markt: u kunt kiezen welke extra verzekeringen u wilt hebben. Stem dit goed af op de extra zorg die u nodig hebt.

Tandartsverzekering

Een tandartsverzekering dekt de kosten voor tandzorg, zoals de afspraken bij de tandarts. Alle tandartsverzekeringen verschillen, er zijn basisverzekeringen maar ook pakketten die alle mogelijke tandzorg verzekeren. Hierdoor verschillen de maandelijkse kosten afhankelijk van het pakket dat u kiest. Meestal is er een jaarlijks maximum aan tandzorg dat wordt vergoed, zoals 250 of 500 euro. Sommige verzekeringen stellen dat u 25% van de behandelingen zelf moet betalen. Informeer u hier goed over!

Vrij om te kiezen

U kunt kiezen welke aanvullende verzekeringen u nodig heeft. Voor verschillende aanvullende verzekeringen kunt u bij verschillende zorgverzekeraars terecht.

TIP: Check dekking.
Check altijd bij de dokter of tandarts of de behandelingen die ze u aanraden, gedekt worden door uw basis- of aanvullende verzekering! Op deze manier staat u nooit voor financiële verrassingen! Als de tandarts behandelingen adviseert, probeer die dan toch uit te laten voeren.

Tip: Collectieve verzekering (CAZ)
De gemeente Nijmegen heeft een collectieve extra zorgverzekering (CAZ) voor mensen met een laag inkomen (totale som aan geld van inkomen, uitkeringen, pensioen en studiefinanciering). Ze betaalt een klein bedrag aan uw premie mee.

⇒  Online inschrijfformulier
⇒ Bel naar de gemeente of bezoek het CZ-zorgkantoor (Ziekerstraat 49a Nijmegen)
⇒ Heeft u hulp nodig? Ga dan naar VWN of een STIP bij u in de buurt