U kunt vanuit het AZC ook zelf woonruimte zoeken, al is dit vaak een hele lastige klus. Ook kunt u wanneer u een huurhuis heeft, een ander huis zoeken en verhuizen. Let dan op de volgende zaken.
Een huis huren in de vrije sector
Wilt u zelf een duurdere woning (duurder dan €710 euro) huren? Dit noemen we huren in de ‘vrije sector’. In de vrije huursector bent u zelf verantwoordelijk voor het zoeken naar een huis. U kunt hier voor hulp krijgen van een makelaar. Hier moet u wel voor betalen. Op deze manier een huis zoeken is vaak erg duur. En let op! Voor huurwoning boven de 710 euro krijgt u geen huurtoeslag. Dat houdt in dat huren in de vrije sector vaak onbetaalbaar is bij een laag inkomen.
Meer informatie over het verschil tussen het huren van een sociale huurwoning en het huren in de vrije sector.
Let op:
⇒ Teken nooit te snel een huurcontract! Zoek altijd uit wat de precieze kosten hiervoor zijn. Ook op de lange termijn!
⇒ Regelt u zelf uw huis? Zorg dat uw gemeente akkoord is met deze beslissing en u bijstandsuitkering blijft ontvangen.
⇒ Krijgt u een uitkering en woont u samen met een andere volwassene? Dan kan het zijn dat u per persoon minder uitkering krijgt. Dit komt omdat u dan samenwoont en officieel de kosten deelt. Dit noemen we de ‘kostendelersnorm’. Meer informatie over de kostendelersnorm.
Een kamer huren
Studentenkamers waar u bijvoorbeeld een keuken en badkamer deelt, zijn soms zelfstandig te vinden. Zelfstandig een kamer huren mag, dit kan een oplossing zijn. Het kan in veel gevallen een goedkopere manier van wonen zijn,voor jonge singles.
Let op:
⇒ Wilt u een huurcontract tekenen? Het is erg belangrijk dat de gemeente waar u een kamer wilt huren uw bijstandsuitkering zal (blijven) betalen. Neem daarvoor contact op met de gemeente. Teken pas als u dit zeker weet!
⇒ Gaat u een kamer huren? En ontvangt u een bijstandsuitkering? Dan moet het om commerciële huur gaan. Dat is een kamer die u huurt met een officieel huurcontract en waarbij de verhuurder een verhuurvergunning heeft.
⇒ Als u bij iemand in huis trekt die u kent, hoeft de woning niet commercieel verhuurd te worden. Bij iemand intrekken kan gevolgen hebben voor de hoogte van uw uitkering (en het inkomen van de hoofdbewoner).
⇒ Als u direct vanuit COA een kamer betrekt, heeft u geen voorang meer op de wachtlijst voor een sociaal huurhuis.
⇒ De hulp van VWN bij het verhuizen naar een zelfgevonden kamer of huis, is niet vanzelfsprekend. In veel gevallen moet u alles zelf regelen: al het papierwerk, betalen van borg (een extra maand huur), kosten voor spullen etc. Zorg daarom dat u hulp heeft van iemand die de weg kent in Nederland en bij instanties, als u deze stap wilt zetten. Twijfelt u of dat lukt: doe het dan niet.
Opnieuw op de wachtlijst voor een sociale huurwoning
U kunt u altijd opnieuw inschrijven bij de woningbouwvereniging, bijvoorbeeld in de regio Arnhem – Nijmegen via www.entree.nu. U komt dan onderaan de wachtlijst te staan. Dit betekent dat u meestal lang moet wachten voordat u recht heeft op een ander huurhuis. Wekelijks kunt u reageren op vrijgekomen woningen via de website.
Niet elke huurwoning die u vindt, is passend. Qua inkomen of gezinssamenstelling. De regels hiervoor vindt u hier.
Om u meer kansen te bieden op een sociale huurwoning terwijl u wacht, bieden woningbouwcorporaties regelmatig sociale huurwoningen aan via een lotingsysteem. U ziet wekelijks welke woningen dat zijn op www.entree.nu.
Wilt u op lotingwoningen reageren? Schrijf u dan eerst in!
Iedereen die ingeschreven staat en op deze woningen reageert, heeft dezelfde kans om de woning te krijgen.
Huurwoningen ruilen
Soms is het mogelijk om sociale huurwoningen te ruilen. Beide verhuurders moeten dan hun woning willen ruilen met elkaar. U moet zelf een geschikte ruilpartner vinden, zodat u beiden tevreden bent met de ruil. Uw huis aanbieden voor ruil, kan via de website www.woningruil.nl en ook via verschillende facebookpagina’s vinden ruilpartners elkaar. Het kan zijn binnen een gemeente, maar ook tussen gemeenten.
Let op:
⇒ Zorg ervoor dat de woning coöperatie van uw huis instemt met de huizenruil.
⇒ Het is van belang dat u zeker weet dat uw nieuwe gemeente uw bijstandsuitkering zal gaan betalen. Zorg dat u dit zeker weet voordat u een contract tekent voor een nieuw huis.