Werk zoeken

Ben je statushouder en woon je in het Rijk van Nijmegen? Als je werk hebt, is dat perfect. Heb je de uitkering, dan moet je zoeken naar werk. Wanneer je al langer dan een half jaar geregistreerd bent als asielzoeker, mag je ook werken. Werk vinden is een uitdaging. Op de volgende plekken kun je hulp krijgen bij het vinden van werk.

 1. Hulp bij het zoeken naar werk: het WerkBedrijf
 2. Via via werk vinden
 3. Werk zoeken bij een uitzendbureau
 4. Zelf vacatures zoeken en solliciteren
 5. Handige links

1. Hulp bij het zoeken naar werk: WerkBedrijf

Woon je in de gemeente Nijmegen, Wijchen, Druten, Beuningen, Heumen, Mook en Middelaar of Berg en Dal? Heb je een uitkering? Spreek je Nederlands, of Engels? Dan kan een consulent van het WerkBedrijf je helpen met advies en het vinden van een werkplek.
Kijk op de pagina van het WerkBedrijf.


2. Via via werk vinden

Werk vinden gaat vaak via via. Je vertelt iemand wat je kunt en wat je zoekt. Dan denken mensen aan je als ze wat weten. Vertel dus aan iedereen die je kent, dat je werk zoekt. En wat je goed kunt. Je kunt het ook online vertellen. Zet bijvoorbeeld in een facebookpost wat je goed kunt, wat je taalniveau is, en wanneer en hoeveel je wilt werken. Online plekken waar je jezelf kunt voorstellen, zijn:

 

LinkedIn Nijmegen Vluchtelingen

Tip:
Maak een profiel voor jezelf op LinkedIn. Veel Nederlanders gebruiken LinkedIn om elkaar aan te raden, en positieve referenties te tonen. Een goede up-to-date LinkedIn-profiel is handig voor jezelf en staat netjes. 


3. Werk zoeken bij een uitzendbureau

Overal in de stad vind je uitzendbureaus. Een uitzendbureau is een bedrijf dat bemiddelt tussen mensen die (tijdelijk) werk zoeken en bedrijven die (tijdelijk) mensen nodig hebben. Bij een uitzendbureau sta je als werkzoekende gratis ingeschreven en staan bedrijven ingeschreven die een (tijdelijke) werknemer nodig hebben. Wat doe je om werk te vinden bij een uitzendbureau?

 1. Maak je cv met daarop je naam, adres, contactgegevens, onderwijs en werkervaring. 
 2. Zoek de uitzendbureaus. Bekende grote uitzendbureaus zijn Randstad, Manpower, MaxFlex. 
  Bekijk dit overzicht voor alle uitzendbureaus in en om Nijmegen.
 3. Bezoek direct het uitzendbureau. Je kunt dan aan de intercedent - iemand die bij een uitzendbureau werkt - vertellen wat je kunt, wat je zoekt, en hoe gemotiveerd je bent. Zij registreren je gegevens. Neem daarvoor mee:
  - cv
  - identiteitskaart
 4. Het uitzendbureau neemt contact met je op als ze werk hebben dat bij je past.
 5. Als je gaat werken, dan betaalt het uitzendbureau je voor je werk. Niet het bedrijf zelf.

Olympia uitzendbureau Nijmegenrandstad_logo

 

Tip:
Sta je ingeschreven als werkzoekende? Bel dan altijd na een paar dagen naar het uitzendbureau of ga er een aantal keren terug naartoe om te vragen of zij al werk hebben. Dan weten ze dat je echt graag wil werken. Als zij voor een bedrijf werknemers moeten zoeken en ze kennen je gezicht, zullen zij sneller jou bellen dan iemand anders. Uitzendbureaus bemiddelen dus ook voor werk voor vluchtelingen en statushouders in Nijmegen. Zo hoorden we dat MaxFlex ook Engelstaligen kon plaatsen.


4. Zelf vacatures zoeken en solliciteren

Natuurlijk kun je ook zelf werk zoeken. Bijvoorbeeld:

 1. In winkels of bij bedrijven vragen of zij werk hebben voor je
  Tip: neem een geprint cv mee met een foto
 2. Vacatures zoeken in kranten of online en dan een sollicitatie-brief schrijven met cv sturen
 3. Direct online solliciteren en je cv digitaal meesturen.
  Hier vind je een aantal websites en facebookpagina's voor werk in en om Nijmegen:

En nog veel meer ...

Tips:
Google jezelf eens! Werkgevers zullen altijd proberen je naam te googlen. Heb je wel een representatieve foto op facebook die bij je positie past? Staan er aanstootgevende foto's bij je facebookprofiel? Verwijder deze liefst en leef je in in een mogelijke werkgever. 


5. Handige links bij het zoeken naar werk


Heb je goede tips of ervaringen? Laat het ons dan weten via een e-mail. Dan nemen we je tip misschien wel op op deze pagina.