Uitkering en bijverdienen

Als u een uitkering heeft, en u krijgt een baan aangeboden, moet u deze accepteren. Als u geld heeft verdiend, dan moet u dit direct melden bij de gemeente. Waarom is dit? En welke gevolgen hebben wijzigingen of inkomsten voor uw uitkering?

Iemand wil mij een kleine vergoeding geven voor een eenmalige dienst. Bijvoorbeeld omdat ik ergens mee geholpen heb. Mag ik die houden?

Nee. Alle inkomsten die u krijgt, is inkomen. U moet alles opgeven bij de gemeente. Dit bedrag wordt de eerstvolgende maand van uw uitkering ingehouden. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om dit te doen. Als u dit niet doet, heeft dit gevolgen voor uw uitkering.

Bijvoorbeeld: als u 25,- krijgt van iemand voor een klusje, dan moet u dit opgeven bij de gemeente en krijgt u de volgende maand 25,- minder uitkering. Ook als u een auto verkoopt, moet u dat opgeven.

Ik moet meewerken met de gemeente en het Werkbedrijf. Wat houdt dat in?

U moet naar afspraken komen waarvoor u wordt uitgenodigd. Ook moet u documenten of informatie geven waarnaar het WerkBedrijf of de gemeente vraagt. Zo werkt u zelf actief en eerlijk mee in het zoeken naar werk. Dit heet: de arbeidsplicht.
Als u dit niet doet, kan de gemeente uw uitkering verlagen of beëindigen. Bijvoorbeeld met 100% in de maand waarin u niet naar een afspraak bent gekomen. Kunt u echt niet komen op een afspraak door een zeer belangrijke reden? Neem dan contact op per telefoon of e-mail.

Ik wil vrijwilligerswerk doen. Zij betalen mij onkostenvergoeding voor reiskosten. Heeft dit gevolgen voor mijn uitkering?

Vrijwilligerswerk is helpen bij een non-profit-organisatie of niet-commercieel evenement. Het werk draagt bij aan de maatschappij. Als u vrijwilligerswerk doet en u krijgt daar een onkostenvergoeding voor, dan mag u die vergoeding houden (tot een maximum van 95 euro per maand, en maximaal 764 euro per jaar). U moet altijd toestemming vragen aan de gemeente om vrijwilligerswerk te doen.

Mag ik bijverdienen naast de uitkering? Of moet ik dan alles inleveren?

U krijgt de bijstandsuitkering als u niet (genoeg) geld kunt verdienen om voor uzelf te zorgen. Als u dat (deels) wel kunt, heeft u dus minder geld aan uitkering nodig. Iedereen die kan werken, moet werken. Als u een uitkering krijgt en u werkt gedeeltelijk, mag u soms extra geld overhouden. Hoeveel dat is, hangt af van uw situatie. We laten een paar voorbeelden zien.

Ik ben 26 jaar. Mag ik dan extra geld overhouden naast mijn bijstandsuitkering?

Nee. Jongeren en jongvolwassenen tot 27 moeten vooral hun best doen om te studeren, vindt de overheid. Daarom mag u pas vanaf 27 jaar geld bijverdienen bovenop de uitkering. Verdient u al geld? Dan moet u alles opgeven aan de gemeente. U krijgt dan een maand later dus precies dat bedrag minder aan uitkering.

Ik ben 28 en ik wil legaal bijverdienen (in een dienstverband). Ik heb geen kinderen. Hoeveel mag ik extra overhouden?

Bent u 27 of ouder in Nijmegen en kunt u geld verdienen met een (uitzend)contract? Legaal? Dan gaat u er 25% van dat bedrag tot een maximum van 200 euro op vooruit de eerstvolgende maand. Dit mag maximaal 6 maanden voor de hele periode dat u de uitkering ontvangt.

Voorbeeld:

Samer is single, heeft geen kinderen en is 29. Hij ontvangt de bijstandsuitkering. Hij verdient 500,- euro per maand in loondienst, in de bouw. In totaal mag Samer zes keer 25% van deze 500 euro extra overhouden. Hij gaat er dus 125,- op vooruit, maximaal zes keer.

Ik ben 27 of ouder, ben alleenstaande ouder en zorg voor een kind onder de 12 jaar. Ik heb een dienstverband. Gelden dan andere regels?

Als u:

  • 27 of ouder bent en;
  • alleenstaande ouder bent en;
  • zorgt voor een kind onder de 12 jaar

dan houdt de gemeente de eerste zes keer 75% van wat u verdient in op uw uitkering. Deze maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. U mag maximaal zes keer 200,- euro per maand extra overhouden.