Studie gekozen? | Aanmelden voor de opleiding

Als u een keuze gemaakt heeft voor een opleiding, kunt u zich gaan inschrijven. Het is belangrijk dit op tijd en zorgvuldig te doen. Als u in september wilt starten, moet u zich al in het voorjaar aanmelden bij Studielink. Verderop staat hoe u dat moet doen.

Let op:
Wees op tijd met aanmelden, want te laat aanmelden betekent: geen plek! De datum waarop u aangemeld moet zijn, verschilt per opleiding. Vraag altijd bij de opleiding van uw keuze tot wanneer u zich kunt inschrijven. Voor sommige opleidingen moet u zich al aanmelden voor 1 januari, als u in september wilt starten.

Aanmelddata

⇒ Voor een mbo-opleiding moet u zich vóór 1 april aanmelden.
Alleen dan kunt u de opleiding zeker gaan volgen. Als u zich inschrijft voor een mbo-opleiding krijgt u van de opleiding nog een studiekeuzeadvies. U moet zich dus altijd vóór 1 april aanmelden, zelfs als u nog niet precies weet welke opleiding u wilt doen. U kunt uw opleidingskeuze daarna nog wijzigen.

⇒ Hbo en universiteit: vóór 1 mei aanmelden (let op: sommige opleidingen willen dat u zich eerder aanmeldt).

Extra toelatingseisen: eerder aanmelden

Er zijn opleidingen waarvoor er aanvullende eisen zijn. Bijvoorbeeld voor een sport- of theateropleiding. Of fysiotherapie. U moet dan bijvoorbeeld een toelatingstest doen. Dat heet selectie. Voor opleidingen met een selectie moet u zich eerder aanmelden dan voor opleidingen zonder selectie.

Ook zijn er sommige opleidingen waarbij maar een beperkt aantal studenten per jaar kunnen starten. De opleidingen selecteren studenten met numerus fixus. Iedereen die wil starten, schrijft dan bijvoorbeeld een brief, geeft een presentatie of maakt een examen. De opleiding kiest daarna zelf de studenten die mogen starten.

Let op:
Voor opleidingen met numerus fixus moet u zich eerder aanmelden dan voor opleidingen zonder numerus fixus. Hier vindt u een overzicht van hbo- en wo-opleidingen met numerus fixus.

Aanmelden via Studielink

U moet zich meestal (ook) aanmelden voor een opleiding via Studielink met uw DigiD.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op deze site van de Rijksoverheid: Studeer met een plan.

Hebt u vragen over uw studie? Loopt u tegen problemen aan? Neem dan contact op met VWN, het UAF of Werkbedrijf Rijk van Nijmegen. Zij kunnen u misschien helpen. De organisaties werken soms ook samen.