Een eigen bedrijf starten

Wilt u een eigen bedrijf starten? Het kan een heel goede optie zijn om uw inkomen te verdienen!Er gelden wel regels voor bedrijven. Als je wilt starten, is het slim om te beginnen met het verzamelen van informatie. En vragen te stellen in uw netwerk.. Wie heeft al ervaring en wie kan uw vragen beantwoorden? Op deze pagina leest u over de eerste stappen die u als ondernemer kunt zetten.

Uw eigen bedrijf begint met een plan

Wat gaat u precies doen en voor welke doelgroep? Verkoopt u spullen, begint u een restaurant, maakt u websites of knipt u haren? Het is goed om hier wat verder over na te denken. Praat eens met mensen die zelf al ondernemer zijn en informeer uzelf over de markt, de doelgroep en de regels: voorschriften en wetgeving. Heeft u een duidelijk beeld wat voor bedrijf u begint? Schrijf het dan op in een ondernemingsplan.

De belangrijkste stappen voor een eigen bedrijf

1. Uw ondernemingsplan
In dit plan schrijft u wat u gaat doen, waar u dat gaat doen, voor welke klanten u het doet, hoeveel geld u ongeveer nodig heeft om te starten en hoe u uw bedrijf promoot. Dit doet u voor uzelf, maar een bank wil ook een plan zien, als u geld wilt lenen.

2. Een naam
Uw eigen bedrijf heeft een eigen naam. Het is handig als de naam uniek is en vertelt wat uw bedrijf doet. Check ook of de naam in een andere taal goed klinkt en niet een rare betekenis heeft.

3. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Alle bedrijven, stichtingen en verenigingen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel in Arnhem. Dan pas bestaat je bedrijf officieel.

4. Een zakelijke bankrekening
U kunt uw bankzaken privé en zakelijk het beste apart houden. Met een nummer van de Kamer van Koophandel, kunt u een aparte zakelijke bankrekening openen. Die staat dan op naam van het bedrijf. Een andere reden om een aparte bankrekening te openen, is dat u sommige kosten, zakelijk tanken bijvoorbeeld, alleen mag aftrekken van de winst, als die met een zakelijke rekening zijn betaald. U betaalt dan minder belasting. 

5. Vergunningen
Misschien heeft u een vergunning nodig voor uw eigen bedrijf. Als u een café of restaurant begint bijvoorbeeld. Soms heeft u ook een vergunning nodig voordat u gaat verbouwen of als u een reclamebord wilt ophangen.

⇒ Meer informatie over vergunningen vindt u op de pagina van Ondernemersplein. Zij laten per branche zien welke vergunningen u nodig heeft.

6. Verzekeringen
Elk bedrijf heeft verschillende verzekeringen nodig. Vooral als het werk gevaarlijk is, moet u zich goed verzekeren tegen de kosten van bijvoorbeeld schade aan andermans eigendommen of aan uzelf. Iemand die daken repareert, loopt meer risico om een ongeval te krijgen dan een tekstschrijver.

Aparte verzekeringen zijn voor een bedrijf niet verplicht, maar het is vaak wel goed om te kijken welke risico's u loopt als u geen verzekeringen heeft. Bijvoorbeeld als u personeel aanneemt.

7. Een website
Een website moet niet, maar kan handig zijn. Een facebookpagina werkt vaak ook goed om klanten te bereiken. Tegenwoordig zoeken veel mensen naar producten en diensten via internet. Het is belangrijk dat mensen uw bedrijf ook vinden in de zoekresultaten (in Google). Zo krijgt u meer klanten.

8. Belasting en btw
U moet in Nederland belasting betalen als ondernemer. Belasting over de inkomsten en de btw (belasting toegevoegde waarde) die u van uw klanten krijgt bijvoorbeeld. Dat doet u per maand of per kwartaal.  Sommige kosten die u maakt, kunt u ook weer aftrekken van de kosten die u moet betalen. U betaalt dan minder belasting.

Twijfelt u over hoe het precies werkt? Het beste kunt u een goede accountant of administrateur zoeken bij u in de buurt. Daar kunt u alle vragen aan stellen. Hij of zij kan ook de communicatie met de Belastingdienst regelen.

Ondernemen in Nijmegen

De gemeente geeft (startende) ondernemers advies over geld, locatie, vergunningen, regels en belastingen. Soms verwijzen zij u door naar andere organisaties, zoals Startup Nijmegen.

Hieronder vindt u belangrijke links voor startende ondernemers in Nijmegen:
⇒ Gemeente Nijmegen - Ondernemerspunt
Ondernemen in Nijmegen? Kijk dan op de site van de gemeente. Of maak een afspraak met een adviseur van het Ondernemerspunt. Neem uw ondernemingsplan mee!
⇒ Startup Nijmegen
Bij Startup Nijmegen kunt u als startende ondernemer een werkplek huren. Professionals helpen de starters op weg. Collega-starters kunnen met u meedenken en u helpen om van uw bedrijf een succes te maken.
⇒ Fair2work
Dit is een centrum voor mensen die een eigen bedrijf willen starten. Zij geven drie tot vier keer per jaar een training. Daar leer je over het starten van een eigen bedrijf. 
⇒ CVJO 
Centrum voor jong Ondernemerschap is een werkplek, maar hier vindt u ook andere ondernemers. En experts die ubij de start van uw bedrijf kunnen helpen.
⇒ S4C - Starters 4 Communities
U kunt bij Starters4Communities Nijmegen een praktijkgericht trainingsprogramma volgen. Dit programma is gericht op sociaal ondernemen.
⇒ Ik start smart 
Dit is een educatief programma van de Kamer van Koophandel. Een adviseur kan u helpen bij een succesvolle start.
⇒ Werkbedrijf Nijmegen - Workshop Proefondernemen! 
U kunt bij het Werkbedrijf een workshop volgen als u een eigen bedrijf wilt beginnen en u een bijstandsuitkering heeft. U bespreekt samen met een adviseur uw ondernemersplan. U kunt advies vragen over uw eigen bedrijf en u krijgt informatie over het starten van een bedrijf vanuit de bijstand.

Belangrijke links voor startende ondernemers

Natuurlijk bestaan er landelijk ook veel organisaties die u kunnen helpen met het starten van uw eigen bedrijf. U krijgt sowieso te maken met de Kamer van Koophandel: deze organisatie ondersteunt ondernemers en is een goed startpunt. Hieronder vindt u links naar meer informatie voor het opstarten van uw eigen onderneming.

⇒  Welke officiële stappen moet u nemen? (MUSTREAD)
⇒  Brochure over het starten van een eigen bedrijf (van de Kamer van Koophandel)