Zorgverzekering | Eigen risico

U betaalt elke maand voor uw zorgverzekering (dit bedrag hangt af van het zorgverzekeringspakket dat u hebt gekozen). Daarnaast betaalt u, als u als volwassene extra zorg ontvangt, voor het eigen risico. Het betekent dat u de eerste 385 euro voor speciale zorgkosten zelf betaalt.

Verschillende verzekeringen bieden de optie om dit bedrag mee te verzekeren of vooraf gespreid te betalen. Dat voorkomt financiële verrassingen.

De basiszorgverzekering betaalt voor de algemene kosten zoals alle bezoeken aan de huisarts. Ook betaalt het de kosten voor de zorg van uw kinderen. Maar als u als een volwassene extra zorg ontvangt (als u naar het ziekenhuis gaat, therapie krijgt of medicijnen nodig hebt) moet u de eerste 385 euro van deze kosten zelf betalen. Dit noemen we in Nederland het eigen risico.

Het eigen risico is ...

⇒ Voor iedereen ouder dan 18 jaar
⇒ Het rekent per kalender jaar: elk jaar vanaf 1 januari moet u weer de eerste 385 euro voor speciale zorg zelf betalen.

Het eigen risico geldt niet voor ...

⇒ Kinderen, de zorgkosten voor kinderen worden altijd betaald door de basisverzekering
⇒ De kosten voor afspraken met de huisarts, deze worden ook betaald door de basisverzekering
⇒ De zorgkosten die gedekt worden door de aanvullende zorgverzekering (extra zorgpakketten). Dit geldt alleen als u voor deze pakketten hebt gekozen

Hoe betaalt u voor uw eigen risico?

In de meeste gevallen betaalt de zorgverzekering de kosten van uw zorg direct aan de apotheek of het ziekenhuis. De €385 (of een deel ervan als de kosten minder hoog zijn) betaalt u later terug aan de zorgverzekering. U ontvangt hiervoor een rekening. Let op: het kan soms lang duren voordat u deze rekeningen ontvangt en moet betalen.

Let op:
Spreid uw eigen risico-kosten! U kunt uw zorgverzekering vragen om het eigen risico in delen te betalen, voor of na dat er iets gebeurt. Of mee te verzekeren. U kunt het dan verspreid over een aantal maanden betalen. U kunt voor deze optie vragen bij uw zorgverzekering VOOR 1 januari! Op deze manier zorgt u ervoor dat u niet € 385 in een keer hoeft te betalen. Door het spreiden van betalingen kunt u financiële problemen voorkomen!

Waarom is er ‘eigen risico’?

⇒ Door het eigen risico worden mensen zich meer bewust van de kosten van zorg, doordat ze zelf voor een deel moeten betalen.
⇒ De zorgkosten worden voor een deel betaald door de mensen die de zorg nodig hebben. Op deze manier is de zorgverzekering betaalbaar voor iedereen.

Let op:
Als u huisarts medicijnen, anticonceptie of verder onderzoek voorschrijft: check dan altijd of u ze later zelf moet betalen via het eigen risico. Check ook of u het maximum aan eigen risico al bereikt heeft. Soms is het clusteren van behandelingen slim! Een voorbeeld hiervan volgt nog.