Tandarts

Om gezond te blijven gaan de meeste Nederlandse mensen één of twee keer per jaar naar de tandarts voor een check-up van hun gebit. Sterke en gezonde tanden zijn belangrijk voor een goede gezondheid. De kosten kunt u verzekeren in een tandverzekering. Dat is een aanvullende verzekering bovenop uw zorgverzekering.

De meeste mensen in Nederland bezoeken de tandarts elk jaar, ook als er geen problemen (lijken) te zijn. Zo kan de tandarts uw gebit controleren en behandelen en daarmee pijn voorkomen.

Wat doet een tandarts?

Een tandarts:

⇒ Checkt u mond, uw tanden en uw tandvlees om te zien of ze gezond zijn
⇒ Verwijdert tandplak en boort en vult gaatjes in de tanden
⇒ Behandelt het gebit om het sterker te maken
⇒ Geeft advies en informatie over het verzorgen, poetsen en flossen van gezonde tanden
⇒ Advies over beugels voor scheve tanden
⇒ Plaatsen van protheses en kunstgebitten

Let op:
Niet alles wat een tandarts doet, wordt vergoed door de tandverzekering. Controleer daarom altijd uw polis om te controleren of het wordt vergoed.

Als het nodig is zal de tandarts u doorsturen naar een specialist of orthodontist voor meer specialistische zorg zoals een beugel of het behandelen van wortelkanaalinfecties.

Inschrijven bij een tandarts

U kunt online zoeken voor een tandarts in u omgeving. Wanneer u een geschikte tandarts vindt, kunt u de tandarts bellen om u (en uw familie) te registreren. Sommige tandartsen hebben ook een online-formulier om u in te schrijven. Wanneer u succesvol bent geregistreerd zullen ze contact met u opnemen om een intake afspraak te maken. Tijdens deze intake – net zoals bij de huisarts – zal de gezondheid van uw gebit worden gecheckt en worden gepraat over de eerdere behandelingen die u heeft gehad.

Hoe maak ik een afspraak?

Sommige tandartsen sturen elk half jaar en brief of mail om een afspraak te maken voor een check-up. Sommige tandartsen vragen om online een afspraak te maken voor een check-up. Check bij uw eigen tandarts hoe u het beste een afspraak kunt maken.

Worden mijn tandartskosten gedekt door de zorgverzekering?

Voor kinderen onder 18 worden de afspraken bij de tandarts gedekt door de basisverzekering. Ze zijn verzekerd voor:

⇒ 2 check-ups per jaar
⇒ Behandelingen

Kinderen zijn niet verzekerd voor:

⇒ Kosten voor een beugel, kronen of bruggen. U kunt u via een aanvullende verzekering verzekeren voor deze behandelingen. Uw kinderen zijn dan ook verzekerd

Voor mensen ouder dan 18 jaar wordt het tandartsbezoek niet verzekerd door de basisverzekering. Het wordt alleen verzekerd voor mensen met extreme afwijkingen aan hun gebit. U kunt u via een aanvullende verzekering verzekeren voor de tandartskosten.

Angst voor de tandarts: ga naar een speciale angsttandarts

Als u bang bent voor de tandarts, zijn er speciale tandartsen die speciale behandelingen doen voor mensen die bang zijn. Ze hebben speciaal gestudeerd om u op uw gemak te stellen tijdens de behandeling. In Nijmegen zijn er een aantal tandartsen hiervoor opgeleid. Vraag na bij uw tandarts of ze ook angstbehandelingen doen.