5 Tips en Tricks voor het vinden van een baan

Het liefst zou iedereen aan het werk gaan in Nederland. Maar helaas is dat voor vluchtelingen zo makkelijk nog niet. Waar velen in hun moederland studeerden en een baan – of misschien zelfs een eigen bedrijf hadden, komen veel vluchtelingen in Nederland nog niet aan het werk. Uit onderzoek blijkt dat twee jaar geleden slechts 4% van de statushouders een baan had. Een jaar later was dit aantal bijna verdriedubbeld tot 11%. Gelukkig stijgt deze lijn aanzienlijk, maar we zijn er nog lang niet.

Er is natuurlijk initiatief nodig vanuit beide partijen: werkgever en werknemer. Hier volgen 5 tips om jouw kansen als potentiele werknemer te vergroten!

1- VOLG EEN OPLEIDING

Ondanks dat je misschien al jaren aan werkervaring of studie achter de rug hebt, betekent dat helaas lang niet altijd garantie op een baan in Nederland. De niet-Nederlandse diploma’s wordenniet altijd erkend. Vandaar dat een nieuwe opleiding of bijscholing raadzaam is. Het UAF kan hier hulp bieden. Kijk op https://www.uaf.nl/home/vluchteling voor meer informatie.

2- LEER DE TAAL

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar beheersing van de Nederlandse taal is erg belangrijk bij het vinden van een baan. Denk bijvoorbeeld na over een taalcursus of ga naar een van de Taal Cafés om het Nederlands onder de knie te krijgen.

3- NETWERKEN

Werkgevers zijn altijd wel opzoek naar nieuwe mensen, maar daar zijn ze meestal zelf niet erg actief in. Ze plaatsen vacatures of zoeken binnen hun eigen netwerk. Maar hoe kom je nou in zo’n netwerk terecht? Probeer in contact te komen met mensen uit de branche waarin jij zou willen werken. Door een account aan te maken op www.LinkedIn.com kan je makkelijk in contact komen met andere werknemers en eventuele werkgevers. Misschien is er wel de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen of stage te lopen, het liefst in jouw vakgebied.Of het jouw vakgebied is of niet, vrijwilligerswerk is erg leerzaam en geeft je de mogelijkheid jouw kwaliteiten en inzichten te laten zien. Bovendien is dit een erg goede manier om de taal te leren en wie weet is het een voorzetje voor een carrière in de Nederlandse samenleving.

4- VRAAG OM HULP

Vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt wat betreft werk. Er zijn veel bedrijven die graag samen zouden werken met vluchtelingen. Ook voor hen is dit niet zo eenvoudig.De taalbarrière en de culturele verschillen maken het lastig voor werkgever en werknemer om met elkaar in contact te komen. Gelukkig zijn er een aantal organisaties die hier begeleiding in aanbieden. Via de website www.refugeetalenthub.com kan je een profiel aanmaken en vervolgens eventueel in contact gebracht worden met bedrijven die op zoek zijn naar mensen als jij. Vraag ook bij jouw gemeente na welke mogelijkheden er zijn. Ook www.vluchtelingenwerk.nlkan soms begeleiding bieden bij het vinden van een baan.

5- KLEDING

Het is zover! Een sollicitatie! Maar wat trek je aan?Een goede eerste indruk is heel belangrijk en daar speelt kleding een grote rol in. Los van de culturele verschillen die het maken van een geschikte kledingkeuze misschien nét wat ingewikkelder maken, is het aanschaffen van een volledige voor sommigen te prijzig. Hier kan www.dressforsuccess.nl je bij helpen. Zij hebben verschillende vestigingen door het hele land waar je meer dan welkom bent voor advies. Let op: om geholpen te worden moet je wel in het bezit zijn van een bewijs van inkomsten en een officiële uitnodiging voor het gesprek in kwestie. Naar aanleiding van jouw stijl en die van het bedrijf/organisatie waar je zal solliciteren, wordt samen met jou gezocht naar een geschikte outfit. Zowel de begeleiding als de kleding, die je overigens mag houden, is gratis.